feestnieuws.nl

Zelfverzorging is de belangrijkste verzorging

Steeds meer wordt er aandacht gevraagd voor persoonlijke verzorging en dan heb ik het niet alleen over hygiëne. Niet langer wordt een dag voor jezelf nemen of iets dergelijks gezien als egoïsme maar als ‘self-care’. En dat is precies hoe het hoort want self-care is de belangrijkste verzorging. Waarom? Het is de basis van het verzorgen van jezelf. We weten allemaal dat we moeten eten en drinken en een paar uur slapen. Dat zijn de basisdingen maar hoe ver je daarin gaat en hoe goed je je naderhand voelt, heeft te maken met hoeveel aandacht je besteedt aan jezelf en of je voldoende weet wat je wel of niet nodig hebt. In deze blog vertel ik je over de verschillende onderdelen van self-care. Lees je mee?

Sterk en gezond

We horen het misschien liever niet maar we worden op de lange termijn écht gelukkiger van gezond eten en voldoende beweging. Ons lijf functioneert namelijk beter en dat zorgt ervoor dat je je zelden moe of ziek voelt. Alleen dat al is een heel groot onderdeel van voor jezelf zorgen. Natuurlijk is ieder lichaam anders maar wees alert op het stemmetje dar ‘gewoon geen zin heeft’ als het sporten op de planning staat of het liefst iedere dag eten afhaalt. Bezig zijn en je lichaam onderhouden, maakt je gelukkiger. Je moet het immers de rest van je leven met dat lichaam doen. Ga naderhand lekker douchen en gebruik je lievelingszeep en de beste shampoo; redken shampoo.

Lief zijn

Maar als je om wat voor reden dan ook niet naar de sportschool kan, dan is het belangrijk dat je datzelfde stemmetje dat eerst geen zin had, niet door de achterdeur binnen laat komen om je vervolgens slecht te laten voelen over het feit dat je niet kan/gaat sporten. En natuurlijk mag je jezelf zo nu en dan verwennen met iets lekkers. Zo lang de ‘slechte’ voedingsbronnen niet de basis van je dieet vormen, zit je vaak wel goed. Het is belangrijk om jezelf uit te dagen zonder dat je over je eigen grenzen heen gaat. Die balans is delicaat maar wel beduidend.

De innerlijke mens

En als laatste moet je de innerlijke mens verzorgen. Dat betekent dat je jezelf echt weleens mag verwennen. Ben je overwerkt, dan is een dag vrij nemen wanneer dat kan echt niet egoïstisch. Behoefte na een lange werkweek aan een filmavond met je vriendinnen, neem het ervan. Man, alleen al een chocoladekoekje eten kan verzorging voor de innerlijke mens zijn. Verwen jezelf op zo’n manier dat andere onderdelen die te maken hebben met verzorging er niet onder lijden.

Mobiele versie afsluiten